Kiedy okazuje się, że piekarnik wymaga dokładnego czyszczenia, nie wpadaj w panikę, w kilu krokach możesz doprowadzić swój piekarnik do idealnego stanu. Jak? To proste i wcale nie musisz szorować, wystarczy odpowiedni środek do usuwania przypaleń na przykład Grillpol lub GrillCleaner lub E240 .
Naprawdę można to zrobić w kilku prostych krokach i bez szorowania.Poniżej krótka instrukcja, jak wyczyścić piekarnik:
1. Przygotuj rękawice ochronne i jeden z wymienionych wyżej środków do usuwania przypaleń.
2. Przetrzyj wnętrze piekarnika wilgotną szmatką.
3. Nałóż rękawice ochronne, żeby zabezpieczyć skórę rąk.
4. Szmatkę lub waciki nasącz preparatem do usuwania przypaleń i przetrzyj powierzchnię piekarnika.
5. W miejscach, gdzie przypalony brud jest silny, połóż nasączoną środkiem szmatkę lub waciki.
6. Odczekaj około 15 – 20 minut i ponownie przetrzyj powierzchnię piekarnika. Tam, gdzie brud nie był bardzo przypalony, najpewniej powierzchnia jest czysta. Natomiast w miejscach, gdzie jest stary przypalony brud, czynności należy powtórzyć (nasączyć szmatkę lub waciki i położyć w miejsce przypaleń).
7. Czynności należy powtarzać. Im starszy przypalony brud, tym potrzeba jest więcej czasu, by środek zadziałał.
Na pewno nie trzeba szorować, a zwłaszcza żadnym „druciakiem”, bo to doprowadzi jedynie do porysowania powierzchni piekarnika. Środek rozpuści brud, ale musi mieć odpowiedni czas, by przypalony tłuszcz lub resztki jedzenia uległy rozkładowi. Sprawdziliśmy to na własnym piekarniku. A oto dowody w postaci naszych zdjęć:
Żeby wyczyścić piekarnik potrzebne jest jedynie sporo czasu i cierpliwości.
Naprawdę można to zrobić w kilku prostych krokach i bez szorowania.Poniżej krótka instrukcja, jak wyczyścić piekarnik:
1. Przygotuj rękawice ochronne i jeden z wymienionych wyżej środków do usuwania przypaleń.
2. Przetrzyj wnętrze piekarnika wilgotną szmatką.
3. Nałóż rękawice ochronne, żeby zabezpieczyć skórę rąk.
4. Szmatkę lub waciki nasącz preparatem do usuwania przypaleń i przetrzyj powierzchnię piekarnika.
5. W miejscach, gdzie przypalony brud jest silny, połóż nasączoną środkiem szmatkę lub waciki.
6. Odczekaj około 15 – 20 minut i ponownie przetrzyj powierzchnię piekarnika. Tam, gdzie brud nie był bardzo przypalony, najpewniej powierzchnia jest czysta. Natomiast w miejscach, gdzie jest stary przypalony brud, czynności należy powtórzyć (nasączyć szmatkę lub waciki i położyć w miejsce przypaleń).
7. Czynności należy powtarzać. Im starszy przypalony brud, tym potrzeba jest więcej czasu, by środek zadziałał.
Na pewno nie trzeba szorować, a zwłaszcza żadnym „druciakiem”, bo to doprowadzi jedynie do porysowania powierzchni piekarnika. Środek rozpuści brud, ale musi mieć odpowiedni czas, by przypalony tłuszcz lub resztki jedzenia uległy rozkładowi. Sprawdziliśmy to na własnym piekarniku. A oto dowody w postaci naszych zdjęć: