wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » NASZ BLOG » Jak zachować czystość i higienę w pojazdach typu food truck?
  • Przelewy24
Opinie o produktach
Kontakt
  • Bożena Jeluków
    ul. Tulipanów 1
    55-200 Oława
    nr konta Mbank
    88 1140 2004 0000 3502 7923 3792
    NIP: 8441319812

  • E-mail:biuro@prosperito-sklep.pl
  • Telefon+ 48 660 699 807
  • Godziny działania sklepuod poniedziałku do piątku w godzinach 9.00 - 16.00

Jak zachować czystość i higienę w pojazdach typu food truck?

Data dodania: 25-04-2019 Wyświetleń: 947

Jak zachować czystość i higienę w pojazdach typu food truck?Jak zachować czystość w food tracku

Coraz większą popularnością cieszy się jedzenie sprzedawane w „mobilnej restauracji” czyli z food trucki, coraz bardziej popularne są festiwale food trucków, gdzie można zjeść przysmaki kuchni wegetariańskiej, meksykańskiej, indyjskiej lub skosztować innych nietypowych potraw.  

Jednak i w tym segmencie branży gastronomicznej obowiązują dość rygorystyczne wymogi sanitarne, które trzeba spełnić, aby Sanepid dokonał odbioru i bez przeszkód dopuścił do użytku. Zasady te reguluje rozporządzenie (WE) 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych, które dotyczą ruchomych punktów gastronomicznych. Wszyscy właściciele food trucków zapewne doskonale znają te wymogi, ale uzyskanie zezwolenia z Sanepidu na rozpoczęcie działalności, nie zwalnia z obowiązku utrzymywania czystości i higieny w bieżącej pracy. Co jest swego rodzaju wyzwaniem, bo powierzchnia, a co za tym idzie ilość i sprzętów i udogodnień jest  ograniczona. Trzeba zatem wspomagać się zdobyczami cywilizacyjnymi, m.in. profesjonalnymi środkami czystości, które są niezwykle pomocne w utrzymaniu higieny w branży gastronomicznej, bo mają produkty gotowe do bezpośredniego użycia, dopuszczone do stosowania w przemyśle spożywczym, a więc do kontaktu z żywnością i są skuteczne, bo jako koncentraty działają ze zdwojoną siłą.

Wszystko to jest niezwykle istotne w przypadku food truck, dlatego warto zainwestować i wypróbować działanie środków czystości dla branży gastronomicznej.

Biorąc pod uwagę, iż powierzchnie blatów w food trucku muszą być gładkie i łatwo zmywalne, nie mogą być wykonane z nasiąkliwych powierzchni,  warto więc stosować preparaty gotowe do użycia w butelkach ze spryskiwaczem. Ponadto warto pomyśleć nie tylko o czystości ale też o dezynfekcji. Jednym z polecanych preparatów jest GASTRO-ACID SPRAY VC 630R Firmy VOIGT. To środek profesjonalny, posiadający atest PZH oraz pozwolenie na obrót produktem biobójczym. W związku z tym może być stosowany do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością. Jest niezastąpiony jako płyn dezynfekująco-myjący, który można zastosować do wszelkich powierzchni emaliowanych lub ze stali ( blaty, lodówki, lady chłodnicze, szafki ze stali szlachetnej, itp.).

W przypadku food trucków ważna tez często szybkość, dlatego polecam środek GASTRO-SEPT PLUS N firmy VOIGT. To preparat, który myje, a jednocześnie skutecznie likwiduje bakterie i grzyby. Posiada on atest PZH oraz pozwolenie Ministra Zdrowia, przez co można go stosować na powierzchniach mających kontakt z żywnością, dlatego zalecany jest do dezynfekcji sprzętów i urządzeń stanowiących wyposażenie gastronomiczne. Co najważniejsze dezynfekowane powierzchnie wystarczy spryskać preparatem i pozostawić na 1 minutę. Po tym czasie powierzchnie/urządzenia mogą być używane bezpośrednio po dezynfekcji.

Zmorą food trucków jest tłusty brud osadzający się nie tylko na urządzeniach typu frytkownica, grill, piekarnik, ale właściwie na całym wyposażeniu. Do usuwania  wszelkich tłustych plam i olejowych zabrudzeń polecany jest GASTRO-SPRINT firmy H652 VOIGT. Jest to gotowy do użycia spray ,który pozwala na wygodne dawkowanie i dotarcie do trudno dostępnych miejsc. Produkt jest też dopuszczony do powierzchni mających kontakt z żywnością. Jego zalety zostały nagrodzone na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro. Innym środkiem, który skutecznie walczy z tłustym brudem, jest profesjonalny środek firmy DOLPHIN OIL Cleaner na tłusty brud i oleje. Sprzedawany w butelkach ze spryskiwaczem pianotwórczym o pojemności 0,75L. Pozostawia po sobie nie tylko czystość ale i przyjemny cytrynowy zapach.

A jak wyczyścić frytkownicę, grill, ruszt, piekarnik? Tu też sprawdzą się profesjonalne środki czystości, zwłaszcza te, które można łatwo użyć, np. GRILL Cleaner profesjonalny środek do czyszczenia piekarnika firmy DOLPHIN. Skutecznie usuwa przypalony brud i zanieczyszczenia, pozostawiając czystą i odtłuszczoną powierzchnię, a butelka z atomizerem ułatwia dozowanie. Innym skutecznym środkiem występującym w tej samej postaci tj. w butelce ze spryskiwaczem jest E240 Preparat do usuwania przypaleń firmy ENZIM.

Ograniczona powierzchnia food trucka sprawia, że sprzęt i naczynia trzeba myć ręcznie. Dlatego warto zainwestować w profesjonalny płyn do mycia naczyń, wykazujący znacznie wyższą skuteczność niż popularne preparaty myjące. Jednym z nich jest GASTRO-DISH VC 690 firmy VOIGT. Płyn, wykonany został zgodnie ze standardem Systemu Zarządzania Jakością ISO 9001:200, ma unikalną formułę, dzięki której umyte naczynia pozostają bez smug i zacieków, skutecznie usuwając wszelkie zabrudzenia, w tym także tłusty brud.  Zawiera też specjalne, delikatne związki, działające pielęgnacyjnie na skórę rąk. Nie wpływa negatywnie na żywność.

Utrzymanie czystości w tego typu działalności nie wynika tylko z przepisów prawa, ale też jest swego rodzaju wizytówką i potwierdzeniem standardów jakości. Każdy klient chce mieć pewność, że jego posiłek został przygotowany w czystym wnętrzu. Takie potrawy znacznie lepiej smakują, tym samym zachęcają klienta do powrotu lub polecenia swoim znajomym. Choćby z tego powodu warto wypróbować profesjonalne środki czystości.


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii NASZ BLOG
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu